Pastel de Nata

Portugal is echt mijn favoriete vakantieland, we komen er al sinds ik 4 was. Het voelt als thuiskomen. Een van mijn favoriete "pastries" in Portugal is toch wel echt Pastel de Nata. Een bladerdeeggebakje gevuld met custard. Vrij vertaald begrijp ik dat het "vla pastei" betekent. Anyhow, voor ik afdwaal. Ik heb een eigen variant, want eerlijk is eerlijk. Tippen aan de Portugese kan ik niet, maar een goede vervanger voor als je op Hollandse bodem bent heb ik wel! Maken dus, zo lekker!!

Wat heb je nodig?
- Een muffinvorm van 12 stuks
- boter of bakspray om de tray in te sprayen
- Bladerdeeg (ik gebruikte zelf zo'n rol bladerdeeg van eigen merk of Tante Fanny, makkelijker) Anders plakjes bladerdeeg aan elkaar maken en uitrollen (+/- 7 plakjes)
- 1 eetlepel bloem + wat bloem om de werkbank te bestuiven
- 250 milliliter slagroom (ongeklopt)
- rasp van 1 citroen
- 5 eidooiers
- 70 gram rietsuiker
- Vanille aroma (een aantal druppels)
- 1 Zakje vanillesuiker

Werkwijze:
*  Wanneer je bladerdeeg uit de vriezer hebt is het belangrijk het bladerdeeg van tevoren uit de vriezer te halen.
- Verwarm de oven op 225 graden.
- Vet de muffintray in.
- Steek 12 rondjes uit het bladerdeeg. Dit doe je door een glas of eventueel een koekjesvormpje te gebruiken dat een cm groter is dan de muffingrootte van de tray. (Wanneer je bladerdeeg uit te vriezer gebruikt is het het handigste de vellen met de naad aan elkaar te leggen en wat uit te rollen, zodat je een grote plak hebt.)
- Bekleed de muffinvormpjes met de rondjes bladerdeeg.
- Prik met een vork in de bodem van het bladerdeeg. Dit zorgt ervoor dat het bladerdeeg niet verzadigd.
- Rasp de citroen en scheidt de dooiers van het eiwit. 
- Klop de eidooiers los met een garde. Voeg hier de rietsuiker, de eetlepel bloem en de vanillesuiker toe. Klop dit tot een glad mengsel.
- Dan maak je het warme custardmengsel
- Voeg de slagroom toe aan een pannetje en verwarm deze geleidelijk (het mag niet koken).
- Voeg een paar druppels vanille aroma en de rasp van de citroen toe.
- Voeg het mengsel toe van eidooiers, suiker en bloem. Doe dit beetje bij beetje. Roer door en voeg weer een beetje toe. Net zolang tot het mengsel toe is gevoegd aan de room en het goed opgenomen is.
- Laat het mengsel een beetje indikken.
- Verdeel het warme mengsel over de 12 bladerdeegbakjes. 
- Zet de muffintray voor ongeveer 15-25 minuten in de oven. De Pastel de Nata's zijn klaar als het bladerdeeg goudbruin is en het 'custardmengsel' wat gebruind is. 
- Wanneer je ze uit de oven haalt laat je ze 5 minuutjes afkoelen. Dan kun je ze gemakkelijk door middel van een lepel uit de vormpjes wippen en op een rooster verder laten afkoelen.

- Wanneer je serveert doe je dit natuurlijk op Portugese wijze met kaneel en poedersuiker. Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb